Jonathan Løw about branding in Scale-Up companies

How to succeed with PR as a growth company

by Jonathan Løw, experienced PR advisor and entrepreneur with clients such as GoMore, PL & Partners, LunarWay and others.
Scroll to read the article in Danish.

After more than 15 years as an entrepreneur and PR-advisor for start-ups, I understand how important media presence is to build both press and market share. As an example, I’ve helped the Facebook agency PL & Partners double their revenue after a number of articles in relevant business media and GoMore, who have built a brand and a successful business by focusing heavily on their media campaigns and publicity.

It always feels like a new adventure to watch how a start-up makes its way to the media. The feeling of transforming a new and almost unknown brand – with a strong story – into a household brand is never boring and always challenging. And furthermore the magic lies in watching how proud it makes the team feel internally. It’s amazing to watch.

 

Inspired by this constant journey, I would like to share 5 PR tips with start-ups and scale-ups out there:

Have the readers in mind – not the journalists
Your products and services are rarely the story. Imagine yourself as the reader of Børsen or Forbes.com. Which stories would you truly find interesting? Not the product launch ones, right?
When you send a story to a journalist, you should think like they do. You should deliver something worth clicking on and reading for their audience. If you only want an advert, PR is not for you. Then buy AdWords or Facebook marketing instead. PR is for telling great stories, building trust and turning potential customers into lifelong clients.

Write your story as a funnel – the most important stuff first
At the University you begin by analyzing a given topic and present your conclusion at the end of your report. In PR you work in the opposite way.
A great PR pitch always holds the main story in the very beginning. Use headline and the first couple of lines of text to get the reader’s attention.
Imagine that you’re now a journalist at a major business newspaper. You open your mailbox, and 50 new press releases pop up. Which one will attract your attention? Think like this when writing the pitch.

What is your news hook?
I often ask my PR clients: ‘Why should the media write your story today? Why can’t they just wait a couple of months?
If my client’s best answer is that they would like the media attention now, we go back to the drawing board. Nobody cares about, when YOU would like the publicity. Everything is about the audience, so what is your news hook? Why should they tell your story NOW? What is new in the story, and what has never been told before?

Select media based on strategy, not ego
I often meet entrepreneurs that dream about a story in Børsen. However, Børsen is not always the ideal media in any way. It depends on so many things.
When you select the media that you wish to target, you should let your business strategy decide – not your ego. Yes – it’s probably nice to get a two-page story in Børsen and show it to all your friends, but in the long run this is not what entrepreneurship is all about. It’s about targeting your clients at the right time with the right story in the right media.

No clickbait pitches please
Many people accuse the media of writing clickbait headlines, but many startups are just as bad, when it comes to this.
Some entrepreneurs think that as long as they can come up with a cool headline, the journalist will not care about the substance of the story. This is not true!
There is an increasing amount of press pitches sent to a declining number of journalists. Therefore: Don’t waste their time!

 


Jonathan Løw – Danish serial entrepreneur and key note speaker

Jonathan Løw is one of Denmark’s most well-known entrepreneurs and business authors. He has been nominated as Entrepreneur of the Year and is amongst Denmark’s 100 most promising leaders according to a major Danish business newspaper.

In addition to being a serial entrepreneur, Jonathan Løw is the former Head of Marketing at the KaosPilots – named Top 10 most innovative business schools in the world by FastCompany. He is also former Startup-Advisor and Investor at Accelerace – the leading investment fund for startups in Denmark.

Jonathan Løw’s latest books, Listen Louder and The Disruption Book, both made it to the top of the bestseller-lists in 2015 in the category “Business and Entrepreneurship”. Additionally Jonathan Løw is the editor of The GuruBook – published in March 2018 by Taylor & Francis.

Jonathan Løw is a regular blogger at media such as Ivækst, Lederindsigt, Computerworld, POV International and Ræson.

Visit www.jonathanloew.dk


 

Sådan får du succes med PR som startup eller vækstvirksomhed

af Jonathan Løw, PR rådgivning og eksekvering for startups som GoMore, Lix.com, PL & Partners m.fl.
www.jonathanloew.dk

Med over 15 års erfaring som iværksætter og PR-rådgiver for startups står det efterhånden klart, at medieomtale i den grad kan flytte både troværdighed og markedsandele. Jeg husker fx Facebook-bureauet PL & Partners, der efter nogle artikler i relevante business-medier mere end fordoble deres omsætning i løbet af få måneder, eller samkørselstjenesten GoMore som nærmest udelukkende har opbygget et brand og en succesfuld forretning ved hjælp af en effektiv eksekvering af PR-planerne.

For mig er en ny startups vej til medierne altid lidt af et eventyr. Oplevelsen af at bringe et nærmest ukendt brand ud med stærke historier, der gør dem til hvermandseje, bliver aldrig kedeligt, og samtidig er det fedt at mærke den stolthed, det også ofte giver internt i virksomhedens team.

Når man som startup skal arbejde med PR, så har jeg 5 huskeregler, jeg konsekvent tager afsæt i. Dem vil jeg gerne dele med jer som startup eller vækstvirksomhed:

Tænk i læsere frem for journalister
Man skal huske på, at ens produkt eller service sjældent er den gode historie. Forestil dig derfor dig selv som læser af fx Børsen eller Wired.com. Hvilke historier finder du oprigtigt interessante? Hvornår klikker du på noget og hvorfor? De samme spørgsmål bør du stille dig selv, når du tænker, at du har en god historie til et givent medie. Dvs.: Er det noget, I bare godt kunne tænke jer noget omtale af, eller er det rent faktisk noget, som det givne medies læsere vil finde super relevant og interessant? Hvis det ikke er tilfældet, så drop PR-vejen på den pågældende vinkel og brug i stedet vinklen til et opslag på fx LinkedIn.

Skriv i en tragt – det vigtigste først
Hvor man på universitetet ofte starter med analyserne og slutter af med konklusionen, så skal man skrive sine pressepitches omvendt. Start altid med det vigtigste først og sørg for, at det kan indeholdes enten alene i overskriften eller maksimalt i 1-2 efterfølgende linjers tekst.
En typisk journalist modtager en bunke pressemeddelelser hver eneste dag. De har som oftest intet specifikt forhold til jeres startup, så I skal vække en oprigtig interesse hos dem. Det gør I ved lynhurtigt at få dem hooked ved at lægge vægten der, hvor historien er stærkest og har mest mulig generel relevans.

Find din aktualitetskrog
Jeg spørger som regel mine PR-kunder: Hvorfor skal medierne skrive om det, du fortæller mig, lige NU? Dvs. hvorfor kan de ikke blot vente nogle måneder. Hvis svaret ikke lyder andet end noget i stil med, at det ville være fedt at få omtalen nu, så skal der arbejdes med aktualiteten. Man skal altid servere en grund til journalisten for, hvorfor en given historie skal skrives lige nu og her. Dvs. hvorfor er den super relevant for læserne eller seerne i skrivende stund? Hvad er helt nyt, som ikke er fortalt andre steder før?

Vurdér, hvor din startup har bedst af at blive eksponeret, ikke hvor dit ego gerne vil læses
Ofte møder jeg iværksættere, der gerne vil i Børsen. Det er som om, at det i Danmark er den største blåstempling, man kan få.
Det er imidlertid misforstået, for selvom Børsen da ofte kan bibringe et brand en masse troværdighed, så er ulempen, at de fleste online artikler på Børsen er gemt bag en paywall. Dermed får man hverken SEO-effekt ud af det eller kan lade det sprede sig viralt igennem de sociale medier.
Derfor bør man altid tænke strategisk over, hvorledes en given omtale kan føre til faktiske kunder i butikken og ikke blot skal booste ens personlige ego.

Sørg for at have noget substans og ikke bare en ufærdig idé, når du går til medierne første gang
Især business-medierne er efterhånden dødtrætte af startups, der forsøger at få en historie bragt ved hjælp af en catchy overskrift. Nogle iværksættere tror, at journalister udelukkende tænker i clickbait og derfor køber hvad som helst, men sådan er virkeligheden ikke (længere).
Der er stadigt færre journalister til stadigt flere pressepitches fra startup, så sørg for at have noget reel substans bag ordene. Jeg hjælper fx en startup, der i starten sendte mig idéer og skrev: Lyder den overskrift ikke fed? Jeg måtte svare: Jow, hvis I havde tallene eller erfaringerne til at bakke overskriften op. Men det havde de så ikke. Så det er altid godt at vække nysgerrigheden med en skarp headline, men der skal også være noget faktisk indhold og substans bag. Ellers brænder I jeres mediebroer.

 


Read the blog from Leif Carlsen from Social Selling Company on how to boost branding in small companies via Social Selling >>