CLEAN & The Innovation Network Smart Energy

By Henrik Bjerregaard, Head of Smart Energy, CLEAN

 

CLEAN is the secretary for the Innovation Network Smart Energy and works with the Danish position of strength within energy efficient technologies. We work with initiatives through the whole value chain for energy ‚Äď from energy production through distribution to the consumption and storage of energy.

Our goal is increased capacity for innovation, growth and employment in companies. We are strong in the market of energy efficient technologies, because of our members. CLEAN is a triple helix cluster, which facilitates collaborations between public and private actors, SMEs and knowledge institutions.

CLEAN has special competencies in generating and operating with traverse collaborations with a special focus on creating value for SMEs within energy efficiency. With an outset in the desires of the companies to develop, we act as dealmakers and have special competencies within network management, innovation projects, project development, public innovation demands and internationalization.

Our projects and activities are in relation to the Danish Cleantech’s position of strength, where the attention is on strengthening innovation and technology development. Additionally, to support research, development and implementation of new solutions. Our focus is also to increase internationalization of Danish Cleantech and increase export of integrated solutions.

The ecosystems initiatives as a cluster organisation

CLEAN is a cluster secretary and functions as a neutral platform for collaborations. We are a member based, non-profit organisation with outset in our members competencies and products.

Our purpose, of operating as an ecosystem, is to enhance value in terms of effective matchmaking of partners and we initiate innovation- and research projects, which have a 2-5 year development period.

We work with long-term results in our field. We know, based on experience, that speed of trust works faster, when partners can work through a dialogue based on trust. Moreover, our method in innovation collaboration is based on the requirements of the company ‚Äď this is called technology push. Through our way of acting as a cluster, we can secure a resilient ecosystem.

Integrated role in Scale-Up Denmark

Our role as a partner in Scale-Up Denmark is to identify start-ups and existing SMEs that could benefit from entering the Next Step Challenge programme.

Some of the SMEs might have an existing product on the market and just need an extra push, others may have developed a prototype that lacks the final adjustments of either the business plan or composition of the team.

Due to our contact and connections, we have dialogues based on trust with SMEs, because we always work from a neutral perspective. Likewise, we link SMEs with other companies, public actors and knowledge institutions, because it provides competitive advantages, which a single company cannot obtain alone.

Entrepreneurship is a central part of securing new knowledge and transferring knowledge, which is why promotion of growth and employment is depending on the support of small innovative companies. CLEAN has the necessary network to expand the ideas of these companies!

Another reason for us to be a part of Scale-Up Denmark is due to our existing members in CLEAN. Our members also need the ecosystem to grow and develop, so they can be connected with new and exciting companies that have similar challenges or needs. We help each other and share knowledge for the benefit of all ‚Äď a genuine win-win situation.

Visit CLEAN here

CLEAN sikrer tillidsfulde partnerskaber

CLEAN er partner i Scale-Up Denmark, og herudfra fokuserer vi udelukkende p√• virksomhedernes behov. Form√•let er at opdyrke og fremme innovationssamarbejder i mellem virksomheder samt at matche virksomheder, offentlige akt√łrer og videninstitutioner. Ligeledes ser vi p√• tendenser i branchen og arbejder ud fra et neutralt perspektiv ‚Äď politisk s√•vel som teknologisk.¬†

CLEAN & Innovationsnetværket Smart Energy

CLEAN, der er sekretariat for Innovationsnetv√¶rket Smart Energy, arbejder med den danske, erhvervsm√¶ssige styrkeposition p√• energiomr√•det. Vi arbejder med initiativer i hele v√¶rdik√¶den for energi ‚Äď fra energiproduktion via distribution til forbruget og lagringen af energi. M√•let er √łget innovationskraft, v√¶kst og besk√¶ftigelse i virksomhederne.

Vi er st√¶rke p√• energieffektive teknologier, fordi vore medlemmer er det. Vi tager afs√¶t i virksomhedernes konkrete udviklingsbehov, agerer dealmakere og faciliterer f√¶lles forretningsudvikling mellem virksomheder, videninstitutioner og offentlige organisationer. Vores projekter og aktiviteter tager udgangspunkt i dansk cleantechs styrkepositioner, hvor vi fokuserer p√• at styrke innovation og teknologiudvikling, samt underst√łtte forskning, udvikling og implementering af nye l√łsninger. Derudover har vi ogs√• fokus p√• at √łge internationaliseringen af dansk cleantech og fremme eksport af integrerede l√łsninger.

√ėkosystemets initiativer for klyngeorganisationer


CLEAN er et klyngesekretariat, der fungerer som en neutral samarbejdsplatform. Vi er en medlemsbaseret, non for profit forening, som tager udgangspunkt i vore medlemmers kompetencer og produkter.

Vi opererer som √łkosystemsekspert, hvor vi tilf√łrer v√¶rdi i form af effektiv kobling af partnere. Som klynge initierer vi blandt andet innovation- og forskningsprojekter, som har et 2-5 √•rs sigte. Dermed arbejder vi efter langsigtede resultater. Dette g√łres gennem netv√¶rksdannelse, brobygning og matchmaking.

Teoretisk set ved vi, at det handler om tillid mellem partnerne. Vi ved, at n√•r man kender hinanden, s√• fungerer speed of trust hurtigere, og dette g√łr sig g√¶ldende i det private, men bestemt ogs√• i de professionelle og erhvervsm√¶ssige sammenh√¶nge. Endvidere tager vores metode i innovationssamarbejder udgangspunkt i virksomhedernes behov, som kaldes technology push. Gennem vores m√•de at agere som klynge kan vi sikre et mere robust og resilient √łkosystem.

Integreret rolle i Scale-Up Denmark

Vores rolle, som partner i Scale-Up Denmark, er at identificere nystartede og eksisterende sm√• samt mellemstore virksomheder (SMV), som med fordel kan indg√• i Next Step Challenge forl√łbet. Nogle har f√¶rdige produkter p√• markedet og mangler blot et ekstra push, andre har udviklet prototyper, som mangler den sidste finpudsning af forretningsplanen eller teamet.

Vi er bevidste om, at det skal v√¶re skaler- og eksportbart, n√•r de udvikles. Grundet¬†vores kontakter og forbindelser har vi mulighed for have tillidsbaserede dialoger med SMV‚Äôer, da vi altid arbejder ud fra et neutralt grundlag. Derudover s√¶tter vi SMV‚Äôer sammen med andre virksomheder, offentlige myndigheder og vidensmilj√łer, fordi det giver konkurrencem√¶ssige fordele, som en enkelt virksomhed ikke kan opn√• alene.

Iv√¶rks√¶tteri er en helt central del til at sikre ny viden og overf√łrsel af samme, hvorfor fremme af v√¶kst og besk√¶ftigelse er afh√¶ngig af at man supporterer innovative mindre virksomheder. CLEAN har det netv√¶rk, som er n√łdvendigt for at videreudvikle virksomheders id√©er ‚Äď og dette g√¶lder specielt for √©n Scale-up virksomhed.

En anden grund til at vi er en del af Scale-Up Denmark er ogs√• af hensyn til vore eksisterende medlemmer. De har ogs√• brug for at √łkosystemet v√¶kster og udvikler sig, s√• de ligeledes kan blive koblet sammen med nye eller eksisterende virksomheder, som har problemstillinger eller har behov for at komme videre. Vi hj√¶lper hinanden og videndeler, samtidig med alle parter f√•r et fordelagtigt udbytte.

Muligheder for Scale-Up Denmark deltagere

CLEAN er involveret i en lang række aktiviteter, som virksomheder kan blive en del af, forudsat at deres produkt rammer initiativets formål og har et stort forretningspotentiale.

Disse aktiviteter sp√¶nder fra support ift. konsortiedannelse rettet mod Horizon2020, til efteruddannelse indenfor digitalisering, tilbud om support til energi- og ressourceoptimering af produktionsanl√¶g, mulighed for √łkonomisk st√łtte til samarbejder med universiteter og generiske netv√¶rksformater. Disse muligheder kan findes p√• vores hjemmeside, og vores telefon er altid √•ben for en uforpligtende samtale omkring mulighederne for din virksomhed.

Som et konkret eksempel er CLEAN operat√łr p√• et regionalt projekt i Syddanmark, hvor vi yder st√łtte til konkrete innovationssamarbejder mellem SMV‚Äôer og SDU, som er sektion for electrical engineering.

M√•let er at udvikle nye produkter og l√łsninger centeret om industriel elektronik og energieffektive teknologier. Interessen for innovationssamarbejderne har v√¶ret stor, og alene i f√łrste ans√łgningsrunde har vi etableret fire innovationssamarbejder i mellem 15 SMV‚Äôer og SDU til en v√¶rdi p√• 16 mio. kr.

F√¶llestr√¶kkene for innovationssamarbejderne er, at de er ‚Äôf√łdt af virksomhederne selv‚Äô og perspektivrige med det sigte at penetrere nye markeder. Innovationssamarbejderne omhandler bl.a. en ultraeffektiv lader station til eldrevne arbejdsk√łret√łjer, en ny cargo elcykel for last-mile-delivery i storbyer og energieffektiv billedvisning for LED-trafikinfosk√¶rme. Dette har v√¶ret muligt gennem vores klyngeorganisation og vores tillidsbaserede dialog, hvor vi kobler virksomheder sammen. Dette er en oplagt mulighed for alle vore Scale-Up virksomheder.

CLEAN har tilsvarende indsendt en ans√łgning til Midtjysk V√¶kstforum, som omhandler samarbejder mellem videninstitutioner og virksomheder i Region Midtjylland, som har fokus p√• systemintegration og gr√łnne teknologier. I denne sammenh√¶ng vil energieffektive datacentre v√¶ret et oplagt sted afklare, om der er potentialer for udvikling af nye l√łsninger.