Lad din virksomhed vokse

Af Kim Ove Olsen, direktør i CAPNOVA

I år blev virksomheden AddiFab kåret til Danmarks mest skalerbare virksomhed på grund af deres store potentiale herhjemme og globalt. Den innovative 3D-printervirksomhed er en del af CAPNOVAs investeringsportefølje, hvilket selvfølgelig gør, at vi her hos os glæder os ekstra meget over, at Scale-Up Denmarks dommerpanel pegede på netop den som årets vinder. Det er godt gået og en kilde til inspiration for andre virksomheder i hele landet.

For faktum er, at vi skaber vækst og nye job, når virksomheder skalerer fra mindre til større virksomheder. Men samtidig er det også et faktum, at ganske få danske virksomheder deltager i skaleringsforløb, og at det er en stor del af forklaringen på den lave vækst herhjemme. Derfor afsatte man i 2016 midler til Scale-Up Denmark. Og det virker! I hvert fald har AddiFab, sammen med en lang række andre virksomheder inden for programmets 12 forretningsområder, nu med succes været igennem første Scale-Up Denmark -forløb.

Verdensmestre i bioøkonomi

CAPNOVA er driver på Bioøkonomi – et af Scale-Up Denmarks 12 forretningsområder. Netop Bioøkonomi er et område, hvor Danmark tilhører superligaen i kraft af virksomheder som Chr. Hansen, Novozymes og CP Kelco. Men konkurrencen fra andre lande er stigende. Derfor er skalering af de mindre danske virksomheder i branchen en forudsætning for at kunne spille på den store internationale bane. CAPNOVAs tilknytning til og viden om bioøkonomi er stor, både fordi vi administrerer udviklingscentret BIOPRO, der udvikler løsninger til nogle af de udfordringer, som bioteknologisk produktion står overfor, og fordi en del af vores investeringsportefølje består af virksomheder inden for bioteknologi og –økonomi. Al denne unikke viden og erfaring sætter vi nu i spil i Scale-Up Denmark Biøkonomi sammen med vores solide erfaring inden for forretningsudvikling, investering og internationalisering.

”Godt nok” eller et sats?

Mange danske virksomheder har potentiale til at vokse sig større, men kan eller vil ikke gøre det uden hjælp. Måske går det ”godt nok” synes man.  At vækste er en satsning, der kræver tid og penge med risiko for, at man gør en solid mindre forretning til en dårlig forretning. Omvendt er vækst også en satsning, der kan danne grundlag for at tjene rigtigt store penge. Og ud over at penge er dejligt i sig selv, giver en bedre bundlinje mulighed for at udleve visioner og skabertrang på den helt store klinge fx i form af geninvestering i endnu flere drømme.

Tilbage hos AddiFab, vinderne af årets Scale-Up, fejler visionerne i hvert fald ikke noget. Stifterne har altid haft som mål at spille på den store bane, hvilket selvfølgelig også var afgørende for, at vi i CAPNOVA i sin tid valgte at investere i AddiFAb. For den store bane er både der hvor, kunderne er, og der hvor man skaber potentiale for at forbedre, forandre og tilføre helt ny værdi i samfundet. Og det sker ganske enkelt kun, hvis man lader sin virksomhed vokse.


Om CAPNOVA

CAPNOVA er et investerings- og udviklingsselskab og et af fire godkendte innovationsmiljøer i Danmark udpeget af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Innovationsmiljøerne investerer på statens vegne risikovillig kapital i nye innovative virksomheder. CAPNOVA er også projektleder på en række udviklingsunderstøttende aktiviteter som vejledning i fundraising, udviklingscentret BIOPRO (der samarbejder med CP Kelco, DONG Energy, DTU, Københavns Universitet, Chr. Hansen, Novo Nordisk og Novozymes) samt acceleratorprogrammerne Scale-Up Denmark Bioøkonomi, Growing Food CPH og CPH-Food.

www.capnova.dk