Lad vokseværket begynde

Af erhvervsminister Brian Mikkelsen

Som erhvervsminister har jeg en drøm om, at flere nystartede virksomheder og danske iværksættere vokser sig til globale erhvervs succeser. Rejsen fra ”kælder til milliard” skal gøres nemmere, så vi sørger for at Danmark også udvikler fremtidens globale erhvervssucceser som fx Simcorp, Netcompany eller Universal Robots.

Jeg har talt med rigtig mange iværksættere, og jeg ved, at det ud over en god ide kræver det rette mindset, ufatteligt hårdt arbejde og nogle gode rammer at opbygge en virksomhed i.

For nylig fremlagde jeg regeringens erhvervs- og iværksætterudspil. Her har vi taget en række initiativer, som skal gøre det lettere for flere små virksomheder at skalere op og vokse sig store og stærke.

I Danmark skaber vi omkring 3,7 vækstvirksomheder pr. 10.000 indbyggere. Sverige skaber 4,8, mens UK har 4,1 og Norge 5,4 – Så her mener jeg helt klart, at der er plads til forbedringer.

Og hvordan gør vi så det?

Der findes ikke en one-size-fits all metode til, at få en virksomhed til at vokse sig stor. Men uanset hvilken vej man går, så er der behov for kapital. Det koster populært sagt kassen at skalere op.

Flere af tiltagene i regeringens erhvervs- og iværksætter udspil handler derfor om at sikre bedre adgang til finansiering og risikovillig kapital. Markedet for risikovillig kapital fungerer ikke godt nok for de mindre virksomheder med vækstpotentiale. Et meget omtalt eksempel er de danske aktiemarkeder.

Danmark har igennem en årrække haltet gevaldigt efter svenskerne når det kommer til børsnoteringer af mindre virksomheder. Hver gang, der blev noteret en dansk virksomhed, havde svenskerne løftet 36 virksomheder ind på børsen i perioden fra 2014 til 2016 – når der vel at mærke er korrigeret for, at den svenske økonomi er større end den danske.

Vi er nødt til at give små og mellemstore virksomheder bedre muligheder for at rejse finansiering herhjemme. I regeringens udspil har vi derfor taget tre konkrete tiltag.

For det første vil vi etablere en aktiesparekonto, der gør det nemt og attraktivt for mange flere almindelige danskere at investere i aktier. Det gør vi bl.a. efter svensk forbillede, hvor over 1,8 mio. svenskere havde en sparekonto i 2016.

For det andet vil regeringen fordoble grænsen for, hvornår danskerne skal betale den høje skat på aktieindkomst på 42 pct. Og for det tredje vil vi indføre et investorfradrag, som gør det mere attraktivt at investere i unoterede aktier.

Min forventning er, at det vil styrke iværksætter- og aktiekulturen i Danmark og på sigt kan gøre det nemmere at skaffe de helt afgørende pengeindsprøjtninger, som iværksættere og små virksomheder med vokseværk har behov for.

Ud over udfordringen med kapital, så står mange iværksættere og mindre virksomhed med udfordringer er, at der er behov for de helt rigtige medarbejdere, hvis vækstplanerne skal lykkes.

Her kan det være en tung opgave at tilbyde en løn, der kan måle sig med det, som større og mere etablerede virksomheder har at tilbyde.

Derfor har vi i erhvervs- og iværksætter udspillet givet bedre mulighed for at aflønne i aktier og dermed skabe medejerskab, og et incitament for de ansatte til at gøre virksomheden til en succes, samtidig med at de små virksomheder kan tiltrække og holde på de talenter, som er nødvendige på rejsen fra lille til stor virksomhed.

Med bedre adgang til kapital og styrkede muligheder for at tiltrække talenter og dygtige medarbejdere, har vi forsøgt at gøre det lettere at skabe danske vækstvirksomheder.

Der vil stadig være behov for de gode ideer og det benhårde arbejde – men forhåbentlig har vi gjort rammerne bedre så vores mange dygtige og talentfulde iværksættere kan lykkes med at skabe fremtidens globale erhvervs succeser.