International stilladsgigant indgår samarbejde med innovativt dansk firma

International stilladsgigant indgår samarbejde med innovativt dansk firma 

Ny løsning til offshore industrien opstår i samarbejdet mellem gigant og innovatør

Danske Nordic Platform har landet et storstilet partnerskab med den internationale stilladsgigant Turner Access. Haderslev virksomhedens unikke kompositdæk til stillads branchen er nøglen der åbnede døren til samarbejdet.

-Partnerskabet med Nordic Platform åbner for massive udviklings muligheder, at tage det skridt sammen med Nordic Platform er ren logik. Komposit som materiale er ikke unikt, det er måden de bruger det på i branchen. Der findes ikke andre i hele verden der kan det Nordic Platform kan. Understreger Knud Højland Pedersen, adm. direktør hos Turner Access.

Stort internationalt vækstpotentiale
Samarbejdet med Turner Access kan i høj grad være med til at skalere komposit eksperterne fra Haderslev på det internationale plan og sikre at deres revolutionerende produkt kommer ud at leve endnu bredere i både onshore og offshore industrien. Per Mose Jacobsen direktør hos Nordic Platform forklarer.

-Turner kom på banen, fordi behovet er stort for et samarbejde, så vi kan levere én samlet løsning i fællesskab, det er en blåstempling af vores virksomhed og vores unikke komposit løsning. Partnerskabet med Turner Access sikrer at vi udvikler et offshore kit i fællesskab – vi skræddersyr simpelthen et helt nyt system til offshore industrien. Jeg er stolt af at det er lykkedes Nordic Platform at trække et partnerskab i land med Turner Access.

Nordic Platform har helt fra starten haft vækst på internationale markeder og virksomheden blev også på den baggrund udvalgt som en af de 10 finalist virksomheder i Scale-up Denmarks center for offshore Industri:

-Norge gav os den første store ordre, og ironisk nok har det været internationalt vi har haft størst succes, Østrig og New Zealand er også på listen over aftaler... Det er nu jernet er varmt og nu jeg skal smede. Det er også årsagen til at vi søgte ind i Scale-Up Denmark programmet – der skal handles og udvikles nu. Per Mose Jacobsen, direktør Nordic Platform.

Innovation opstår i samarbejdet mellem giganten og innovatøren
Som finalist i Scale-Up Denmarks center for netop Offshore Industri indgår Nordic Platform i et program hvor virksomheden netop får adgang til store og erfarne virksomheder og gennemgår træning, der kan være med til at skalere virksomhedens forretningsgrundlag. 

-De har bare rigtig gode kort på hånden når det gælder skalering af virksomheden, og det vejer tungt når vi udvælger finalister til konkurrencen. Markedspotentialet er massivt for Nordic Platform og de bringer innovation ind en branche som har stået næsten stille ift. udvikling de sidste 20 år. Vi ved de leverer topkvalitet og vi kan se et stort udviklings potentiale. Lisbeth Valther, Ansvarlig for Scale-up Denmark.

Ét ankerpunkt i Scale-Up Denmarks vækstprogram hvor store koncerner kobles med finalist virksomhederne, er at skabe nye udviklings partnerskaber. Den store aftale med Turner Access er hevet i land efter et kæmpe benarbejde fra Nordic Platform og det understreger potentialet for og kvaliteten af produktet.

-Nu går Nordic Platform og Turner Access i dok og bruger vores design og udviklingsafdeling som springbræt for den perfekte fælles løsning. Vi vil gerne åbne for at bredt innovativt samarbejde i Turner Access med forskellige virksomheder i ét økosystem og her lugter Scale-Up Denmark setuppet af muligheder! Slutter Knud Højland Pedersen.

For yderligere information:

Per Mose Jacobsen, direktør Nordic Platform, 40360075,

Knud Højland Pedersen, adm. Direktør Turner Access +44 7391 017 964, Knud.Pedersen@turner-access.co.uk

Lisbeth Valther, Ansvarlig for Scale-up Denmark, 20308452, lisval@se.dk

Mette Husted, kommunikationsansvarlig Scale-Up Denmark, 40730418, mehu@se.dk


Om Nordic Platform:


- Etableret i sommeren 2012, med ét specifikt mål - At udfordre en konservativ stilladsbranche.
- Branchen har traditionelt anvendt træ, stål og aluminium til stilladsdæk.

Nordic Platforms AIRSTEPS kompositdæk byder på en række fordele i forhold til konventionelle stilladsdæk:


- Lette – til forebyggelse af løfteskader
- Stærke – teknologien kendes fra vindmøllevinger
- Fleksible – fås i alle længder og bredder
- Tilpasset det enkelte stilladssystem – ingen skifteomkostninger for kunden
- Brandsikre – så evt. brand på byggepladsen ikke breder sig
- Teknologisk testet – så alle standarder overholdes
- Syre-base resistente – til forlængelse af produktets levetiden
- IPR–beskyttet med PCT-patent

http://www.nordicplatform.dk/index.php 

Om Turner Access:


- Grundlagt i 1912 i Glasgow
- En årlig omsætning på 300 mio. £
- Mere end 2.400 ansatte primært udenfor Skotland
- En af verdens førende stillads producenter
- 41.000 kvm produktionsanlæg

http://www.turner-access.co.uk/


Om Scale-up Denmark:

• Scale-Up Denmark initiativet er et nationalt initiativ, søsat i et samarbejde mellem de fem danske regioner og Erhvervsstyrelsen.
• Formålet er, med udgangspunkt i de regionale specialiseringer, at tiltrække danske og internationale højvækstvirksomheder til individuelle træningsforløb i de 10 accelerationsmiljøer fordelt i Danmark.
• Målet er, at der skabes 1.200 nye job i Danmark og en meromsætning på 2 mia. kr. blandt deltagervirksomhederne.
• Programmet er finansieret af regionernes vækstfora, EU’s Regionalfond samt private midler.
• Programmet samarbejder med det etablerede erhvervsliv for at skabe stærke faglige økosystemer, der kan understøtte virksomhederne i at innovere services og produkter til gavn for branchen.

Looking for a UK version of the presse release? Go here: http://nextstepchallenge.com/frontpage/news/international-scaffolding-giant-collaboration-danish-company/

 

 

                          

 

Fem unikke virksomheder er klar til at lægge ud

Pressemeddelelse - Holstebro 2017

Nedtælling til første Scale-Up Smart Industry forløb

Fem unikke virksomheder er klar til at lægge ud

Fem solide og ambitiøse SMV'er er netop udvalgt til at deltage i det første elitetræningsforløb for Scale-Up Denmark Smart Industry i Nupark, Holstebro: Addifab A/S, CeramicSpeed A/S, Conpleks ApS, Hydract A/S og Techsave A/S.

Smart Industri fokuserer på SMV’er med X-Faktor

Fra starten har Nupark Management søgt efter virksomheder, hvor ønsket om at tage det næste udviklings- og skaleringstrin er stort. Fælles for de fem udvalgte virksomheder er derfor netop, at de er veletablerede, stærke og driver en virksomhed med x-faktor inden for Smart Industri. Koblingen af solide SMV’er og Scale-Up er en unik mulighed for at få ekstern sparring og friske øjne på eventuelle udfordringer. - Sammen stiller vi skarpt på de vækstmuligheder, som virksomhederne hver især har, og hvordan vi udnytter dem med størst mulig gevinst. Gennem vores intense og individuelle forløb hjælper vi virksomhederne med at nå deres ambitiøse mål, fortæller Jan A. Nielsen, der er en af de tre coaches fra Nupark Management A/S.    

Mød de fem virksomheder

 • Addifab A/S tilbyder industrialiseret 3D print, med fokus på reproducerbarhed, skalerbarhed og kost-effektivitet og har udviklet en fuld produktionsproces omkring 3D printeren.

 • CeramicSpeed A/S producerer keramiske kuglelejer til industri og sportsverdenen , der pga. materialet er både mere glatte, stærke og hårde end andre kuglelejer på markedet. CeramicSpeed A/S er nu på vej med at supplere leverance af lejer med digitale support muligheder gennem produktet OptimiZe, hvor man løbende kan overvåge lejer og giver anvisninger om optimal vedligehold og udskiftning.

 • Conpleks ApS udvikler avancerede løsninger inden for Software og Hardware, som bl.a. anvendes i avancerede mobile udendørs robotter til landbrug, sport og logistik samt velfærdsteknologi.

 • Hydract A/S har patenteret en vandhydraulisk aktuator til regulering af ventiler i den sanitære industri (mejerier, bryggerier og medico) som reducerer energiforbrug og udledning af CO2.

 • Techsave A/S har udviklet et advanceret fuldautomatisk procesudstyr til rensning og genetablering af væskeskadede computere, hvorved kassation minimeres til fordel for både forbrugere og forsikringselsskaber og ikke mindst miljøet.

Smart Industry forløb – nu og på lang sigt

De fem virksomheder har allerede påbegyndt deres individuelt tilpassede forløb under ledelse af deres business coaches i Nupark; Jan A. Nielsen, Poul Søjberg og John Sohn, som igennem de seneste år alle har arbejdet med udvikling af vækst i både etablerede virksomheder og start-ups. I de individuelle forløb vil der blive arbejdet på den enkelte virksomheds konkrete udfordringer og skaleringsmuligheder med henblik på vækst og jobskabelse. Om ca. seks måneder, når deres forløb er slut, har de hver modtaget ca. 200 timers individuel rådgivning og modtaget hjælp til forretningsudviklingen. Valget af disse fem virksomheder udelukker dog ikke andre fra at ansøge. Der søges fortsat virksomheder til deltagelse i kommende programmer, idet der over de næste tre år er plads til i alt 30 deltagende virksomheder.

Læs mere om de 5 virksomheder, Nupark Management og Scale-Up Dk i bilaget og på www.nupark.biz.

Ved spørgsmål, kontakt Jan eller Poul:

Jan A. Nielsen, Partner, Business Development – mobil: (45) 28 78 02 42 / mail: jan@nupark.dk

Poul Søjberg, Partner, Business Development – mobil: (45) 31 45 89 99 /mail: ps@nupark.dk

Fyrtårne viser vej men kræver et solidt fundament

Af Poul Knudsgaard, Vice President MAN Diesel og Turbo

For MAN Diesel & Turbo her i Frederikshavn er det vigtigt at vi har et driftigt og dynamisk maritimt miljø i Nordjylland – ja i hele Danmark, og derfor har vi valgt at tage medansvar for vækst af SMV’erne ved at indgå en fyrtårnsaftale i Scale-Up og har dermed fået et forpligtende samarbejde med Det Danske Maritime Elitetræningscenter.

Lige som et fyrtårn har brug for et solidt fundament, for ikke at vælte, har en stor virksomhed som vores også brug for en solid lokal forankring for at kunne blive ved med at vokse.

Vi har brug for SMV’erne som leverandører, som samarbejdspartnere ved fx større reparationsopgaver på skibe, som partnere i udviklingsprojekter (bl.a. udvikling af retrofitløsninger til at gøre skibsfarten mere grøn) og i det hele taget som grundlag for at tiltrække dygtige og kompetente medarbejdere, som sagtens kan se, at der er andre muligheder i lokalområdet samt at der også er jobmuligheder for eventuelle ægtefæller.

Derudover er det vigtigt for os, at der er en bred base af virksomheder som kan være med til at præge de unge til at vælge en karriere i Det Blå Nordjylland, ved at tilbyde lærlinge- og praktikpladser til de unge mennesker samt indgå i samarbejder med de lokale uddannelsesinstitutioner.

Tilbage under finanskrisen, hvor vi måtte lukke vores motorproduktion, var det selvom det var hårde tider internt, vigtigt for os at vise, at vi trods en nedgang fra 1100 til 450 medarbejdere – stadig var i lokalområdet, stadig var en stor virksomhed der ville mere og at vi stadig ville bakke om lokalområdet.

Dengang gik vi ind og støttede som medstifter op om oprettelsen af det maritime center for optimering og drift MARCOD.

Det er for os derfor meget naturligt nu at støtte op om Det Danske Maritime Elitetræningscenter (som i parentes bemærket bliver driftet af netop MARCOD) og gøre hvad vi kan for at få hele den maritime nordjyske klynge til at vokse.

Det vil vi gøre ved at yde mentorassistance for en eller flere af de deltagende virksomheder samt ved at levere indlæg om tendenser, markeder, produkter, forretninger osv.

Alt dette for at gøre vores fundament – den nordjyske maritime klynge – stærkere, så vi kan tillade os at bygge vores fyrtårn højere – eller på godt dansk sikre at vi kan få vores forretning til at vokse uden at risikere at vælte fordi fundamentet ikke er stærkt nok.

…og hvem ved – måske finder vi også i dette samarbejde også nye byggesten til at bygge vores fyrtårn højere, det kunne være produktideer vi kan tage med ud til vore kunder så vi derved kan tilbyde en større samlet pakke.

Det kan være vi får øje på virksomheder med teknologi eller kompetencer, som vi kan købe ind til at blive en del af MAN Diesel & Turbo.

Endelig er der jo også en mulighed for os til at synliggøre for mulige nye medarbejdere, hvor spændende en virksomhed vi er.

 

 

Væksten kommer ikke – alene – ud af det blå

Af regionsdirektør Svend Særkjær, Region Nordjylland

Flere vækstvirksomheder, nye arbejdspladser og mere omsætning og eksport hos vores virksomheder. De ønsker er omtrent de samme i hele landet, ja i hele verden. Og chancerne for at finde guldæggene er størst der, hvor virksomhederne understøttes af kompetent arbejdskraft, forsknings- og vidensmiljøer samt adgang til kapital. Vi skal bygge ovenpå der, hvor vi er stærke for at klare os i den hårde internationale konkurrence.

Derfor er der et stort behov for et initiativ som Scale-up Denmark med 10 regionale ”træningscentre” geografisk placeret, hvor der er stærke erhvervs- og innovationsmiljøer med gode betingelser for, at vi kan understøtte væksten. Bl.a. offshore industri i Region Syddanmark, bioøkonomi og industriel symbiose i Region Sjælland, mens vi i Region Nordjylland har fokus på de maritime erhverv – populært kaldet det blå Danmark.

Og det er afgørende, at initiativet er landsdækkende, og at alle regioner og vækstfora med afsæt i de regionale specialiseringer samarbejder om at udvikle stærke acceleratorforløb for udvalgte virksomheder i hele landet. Virksomheder med et ekstraordinært vækstpotentiale, som blot mangler et målrettet skub for at kunne realisere visionerne.

Regionale styrker skaber vækst i hele Danmark

Jeg synes det er helt rigtig tænkt, at Scale-up Denmark fokuserer på et landsdækkende samarbejde med en ambitiøs målsætning om at skabe flere store vækstvirksomheder – og ikke mindst at det sker i en koordineret indsats i de fem regioner.

Ambitionen med Scale-up Denmark er, at de 355 virksomheder tilsammen skal skabe 1.200 nye arbejdspladser i løbet af fem år og præstere en meromsætning på 2 mia. kroner.

I Nordjylland har vi en styrkeposition inden for det blå Danmark. Det er en position, vi både kan udnytte og styrke yderligere gennem Scale-up Denmark. Det tværregionale samarbejde vil give maritime virksomheder andre steder i landet adgang til de nordjyske spidskompetencer, og samtidig vil vores vækstvirksomheder få mulighed for at trække på styrkerne på andre erhvervsområder og indgå i udviklingsforløb, som vi ikke selv kan tilbyde.

Væksten kommer ikke - alene - ud af det blå. Den kommer gennem tværgående initiativer, hvor vi bringer alle de regionale styrker i spil til gavn for virksomheder i hele landet. I Nordjylland vil vi være aktivt med til at skabe væksten, og vi ser frem til samarbejdet i Scale-up Denmark.

Idoc - Finalist hos center for Maritim Industri!

Idoc er blandt finalisterne i Scale-Up Denmarks elitetrænings center for Maritim Industri. Dyk ned og få et indblik i hvem Idoc er, og hvorfor de er blandt finalisterne hos Marcod i det nordjyske.

Hvilket problem løser Idoc?

Idoc er en ingeniørvirksomhed, som løser alle former for dokumentationsopgaver fra koncept til færdigt produkt – stort som småt.

Vi er specialister inden for engineering, 3D dokumentation og E-learning og indgår både i komplette projekter samt delprojekter.

F.eks. leverer vi ydelser til Forsvaret i form af dokumentation af køretøjer, tegninger, manualer m.m.

Hvilken løsning leverer I?

Vi leverer ydelser inden for maskinteknik, ingeniør-, elektriker- og konsulentydelser – f.eks. teknisk tegning og konstruktion, tegning af emner i 2D og 3D, produktudvikling, statiske og dynamiske beregninger, visualisering og idéudvikling. Efterspørgslen er stor i takt med det stigende dokumentationskrav – både fra Forsvaret, samt civile kunder i den maritime industri.

Vores ingeniører arbejder enten fra vores kontor i Aalborg, eller som integrerede medarbejdere i projektteamet hos kunden.

Hvilke forventninger har I til Scale-up Denmark?

Vi har konstateret, at der i den maritimebranche er et stigende behov for engineering ydelser, som vi er specialister i at levere, og det marked har vi taget en strategisk beslutning om at entrere.

Det skal Scale-up Denmark hjælpe os med.

Vi er en gazellevirksomhed, som er gået fra 2 til 50+ ansatte på 7 år. Vi forventer at tredoble vores omsætning ift. civile maritime kunder i løbet af 3 år.

Dette mål skal effektueres via en fokuseret strategiindsats omkring hvilke produkter, ydelser og kompetencer der efterspørges, en udvikling af organisationen, samt en målrettet kommunikationsindsats.

Du kan besøge Idoc lige her - http://idoc.as/

Foto: eFrame

 

 

 

Elitetræningscenteret for Maritim Industri har sat sejl!

I slutningen af februar måned åbnede Marcod for det første hold af finalist virksomheder – de er nu flyvende og der er plads til flere på næste hold med opstart i september 2017. De udvalgte finalister på hold 1 repræsenterer et bredt spektre indenfor Det Blå Danmark.

Seks virksomheder er blevet screenet og udvalgt som deltagere i Det Maritime Elitetræningscenter, ét af ti ambitiøse udviklingscentre i det nationale Scale-Up Denmark initiativ. Vi glæder os til at følge hold 1 på deres rejse mod vækst og udvikling.  

De seks virksomheder er: API Marine ApS i Aalborg, Daspos A/S i Herlev, Hirtshals Yard A/S i Hirtshals, SafeEx ApS i Aalborg, Victor-DST A/S i Frederikshavn og Idoc A/S i Aalborg. Det Maritime Elitetræningscenter er ét af 10 udviklingscentre placeret rundt om i Danmark i det nationale Scale-Up Denmark projekt. Som navnet antyder, har Det Maritime Elitetræningscenter til formål at understøtte væksten og udviklingen i små og mellemstore højvækstvirksomheder, der har ambitioner om og potentiale til at være i eliten på sit felt.

Daspos A/S fra Herlev er producent af et lækage-alarmsystem til maskinrummet i krydstogtskibe, cargoskibe, supply-både og færger. En gigantordre fra verdens største krydstogtskoncern, Carnival Group, har været medvirkende til en vækst i bruttoresultat i perioden 2012-2015 på 1.137 procent. De ønsker i forløbet af fokusere på deres produktsortiment:

- Vi har et fantastisk populært produkt, men vi ønsker at udvide vores produktsortiment for at stå stærkt i fremtiden. Vi har identificeret flere mulige udviklingsprojekter og ønsker med vores deltagelse i programmet at dedikere nogle ressourcer til at få kvalificeret idéerne for at beslutte, hvilke vi skal gå videre med. Det er vigtigt for os, at det ikke er noget, som vi kun selv sidder og kigger på, men at vi har nogle eksterne professionelle sparringspartnere, som også er med til at holde os i ørerne, så vi holder fokus på udviklingsopgaven. Succeskriteriet er, at ét af de udvalgte projekter er udviklet og klar til produktlancering i slutningen af 2017, siger Lars Gerner Lund, COO i Daspos A/S.

Mandag og tirsdag i opstarts ugen var de seks virksomheder på start camp, på øen Egholm, i Nordjylland med fokus på strategi og ledelse. Deres forløb strækker sig over seks til otte måneder, hvor der bliver arbejdet intensivt med den enkelte virksomheds vækst- og udviklingspotentialer. Det sker gennem individuelle aktiviteter med rådgivning om finansiering og kapitalfremskaffelse samt et rådgivningsforløb ved specialiserede, eksterne konsulenter. Dertil kommer kollektive aktiviteter i form af camps og workshops om faglige temaer og med mulighed for erfaringsudveksling og netværk.

- Vi glæder os til, i tæt samarbejde med virksomhederne, at få skræddersyet et udviklingsforløb, som virkelig gør en forskel for dem og kan være med til at genere arbejdspladser. Vi har fået seks rigtige dygtige og perspektivrige virksomheder med, som er ambitiøse om deres vækstmål, siger Christine Lund, adm. direktør i MARCOD, der driver Det Maritime Elitetræningscenter i samarbejde med Væksthus Nordjylland og LIVA consult A/S.
Victor-DST A/S i Frederikshavn, der er specialist i bearbejdning af rørsystemer, konstruktioner og køleteknik, ser frem til at arbejde med virksomhedens strategi:
- Det er et bredt program, hvor vi selv kan præge indholdet efter behov, og så er det til en attraktiv pris set i forhold til alle de ydelser, som vi får. Vi er i gang med vores nye strategiplan, som strækker sig frem til 2020, hvor vi kan koble nogle aktiviteter til programmet. Det gælder specielt organisationsudvikling, hvor vi ønsker at få lavet en gap-analyse af ledergruppen og bestyrelsen. Der er også flere spændende kollektive aktiviteter, der er fx workshops om salg og produktionsoptimering, som vil være relevante for flere af vores ledende medarbejdere, siger Ole Nygaard, CEO Victor-DST A/S.


Der søges lige nu deltagere til hold to, som starter op i september. Der er kun plads til max 10 virksomheder. Er man interesseret i at høre mere, kan man kontakte MARCOD. Om Det Maritime Elitetræningscenter

Se videoen fra vores center for Maritim Industri lige her: https://www.youtube.com/watch?v=0Dwuw0Uhxkg

Om det Maritime Elitetræningscenter:

 • Det Maritime Elitetræningscenter er ét af de 10 udviklingscentre i Scale-Up Denmark
 • Centret er placeret i Nordjylland i et konsortium mellem MARCOD, LIVA consult A/S og Væksthus Nordjylland
 • Centret har et budget på 12,5 millioner kr. heraf 4,1 millioner kr. i privat medfinansiering
 • 30 kandidater udvælges blandt 200 screenede i perioden 2016-2019
 • Målet er at skabe 150 jobs, 90 mio. kr. i omsætning og øge eksporten med 36 mio. kr. på fem år

Besøg http://www.marcod.dk/scale-up hvis du vil vide mere om Scale-Up Denmarks elitetræningscenter for Maritim Industri.

 

 

 

At dele viden er i alles interesse!

Af: Mads Nipper, CEO Grundfos Holding A/S

Da jeg gik i skole, lærte jeg, at resultatet halveres, når der er to om at dele det. Nu ved jeg, at det er en sandhed, der kan bøjes. For når det gælder om at dele viden og idéer, kan alle parter med rette forvente at få et udbytte, der er større end udgangspunktet.

Jeg er så privilegeret at være leder af en stor koncern, der råder over en hær af kompetente eksperter i specialer af snart sagt alle slags. De udvikler nye teknologier. De producerer effektivt, rationelt og i høj kvalitet.  Og de afsætter vores banebrydende produkter til kunder, der kan drage nytte af dem.

Åbenhed og partnerskaber har høj prioritet i vores virksomhed, og vi er meget interesserede i at indgå tætte relationer med andre. Vi deler med glæde ud af vores viden og erfaring, når det kan gavne fælles interesser.

Scale-Up Denmark er et rigtig spændende initiativ, og derfor bruger vi gerne tid og ressourcer på at guide ambitiøse iværksættere eller små og mellemstore virksomheder videre. Vi betragter det som en investering i forskning og uddannelse - og i fremtiden. For Danmark har brug for flere nye talenter.

Der er dog ikke tale om ren velgørenhed fra vores side. Vi vil gerne følge med i, hvad der foregår i vores omverden, og forhåbentlig er der inspiration at hente for os. Vi er jo altid på jagt efter idéer, der kan hjælpe os med at blive endnu bedre til at udvikle innovative teknologier til intelligente, bæredygtige og effektive vandløsninger. Først og fremmest til gavn for vores kunder, men også til gavn for ambitionerne om at styrke Danmarks førerposition på området og øge den danske eksport af vandteknologi.

Det er endnu en grund til, at vi støtter dette initiativ, for som nævnt kan begge parter forvente at få noget ud af at udveksle viden og idéer. Vi forventer at få inspiration fra friske hjerner, der kan tænke ud af boksen og ikke hæmmes af rutiner. Og hvem ved – måske ligger der et fremtidigt partnerskab med en innovativ iværksætter og venter på os.

 

Elitetræning med globalt udsyn

Af: Jacob Stengaard Madsen, regionsdirektør Region Midtjylland

Udviklingen af et internationalt økosystem, hvor nye iværksættere naturligt møder de rigtige mennesker, kompetencer og investorer er et afgørende element i løsningen på den vækstudfordring, vi alle står med de kommende år. Det element er kernen i Scale-up Denmark. 

Her får virksomheder adgang til professionelle internationale "træningscentre", hvor ideerne flyder frit, og hvor den enkelte iværksætter får sparring til sin vækst, samtidig med at det samlede økosystem konstant bliver udviklet ved på de enkelte fagområder at skabe attraktive rammer for både danske og internationale fyrtårne for forretning, viden og kapital.  

I Region Midtjylland satser vi særligt på Industri 4.0, fødevarer samt miljø- og energiteknologi (cleantech) som styrkeområder. Vi ønsker selvfølgelig, at vores regionale specialiseringer skal være så attraktive, at de kan tiltrække de bedste nye udenlandske og danske virksomheder. Den ambition deler vi med landets fire andre regioner - alle med hver deres unikke styrkeområder. Med vores deltagelse i Scale-up Denmark får vi på tværs af geografi et solidt grundlag at udfolde den ambition på.  

Samtidigt er det vigtigt at understrege, at Scale-up Denmark ikke kun opererer med et dansk fokus. Hvis der for alvor skal skabes vækst via elitetræning af iværksættere, er det helt selvfølgeligt for snævert kun at tænke på de iværksættere, der er til stede lokalt, regionalt eller for den sags skyld nationalt. Vi skal ud i verden!

Hos os i Region Midtjylland gælder det ikke mindst på energi- og cleantech-området, hvor vi arbejder for at fastholde og udbygge en i forvejen stærk position på det globale marked.

Både her og i forhold til vores andre styrkeområder, fødevarer og industri 4.0, er Region Midtjylland nemlig hjemsted for en række fyrtårnsvirksomheder. Men på alle områderne gælder også, at vi har endnu flere mindre virksomheder, der har potentialet, men ofte mangler det sidste, før de for alvor træder ind i "eliten" og en fremtid med fuld fart på væksten.

Derfor er det fantastisk, at Grundfos sammen med en række andre af regionens førende cleantech-virksomheder har erklæret, at de bakker op om Scale-up Denmark og de nye "træningscentre".

Det skyldes ikke mindst, at de etablerede virksomheder ser muligheder i et projekt som Scale-up Denmark. Via Scale-up Denmark kan de store spillere nemlig på den ene side tilbyde de nye virksomheder støtte, erfaring og netværk, og på den anden side bruge de nye virksomheders ideer og kreativitet som input til at styrke egen langsigtet konkurrenceevne.

I markedet for teknologi, hvor efterspørgslen vokser hvert minut, og konkurrencen er både benhård og global, skaber den mulighed værdi. Det er kort sagt ægte win-win, hvor outsourced innovation møder corporate venturering – hvor viden møder vilje, og udvikling møder eksekvering. I Scale-up Denmark alt dette op i en højere enhed, og det er derfor, at vi som region tror på, at vores deltagelse er med til at sende virksomhederne ind i en positiv spiral.

Erfaringen viser, at succes for denne type initiativer bl.a. skal måles på evnen til på sigt at gøre sig uafhængig af offentlige midler. Derfor er ambitionen også, at Scale-up Denmark i løbet af tre til fire år udvikler en bæredygtig forretningsmodel, der kører uden offentlig finansiering. Med opbakningen fra markante private aktører på de forskellige styrkeområder i regionerne og den gigantiske mænge positive energi, der omgiver projektet i alle led, er jeg overbevist om, at vi når både det mål og det overordnede. Og jeg glæder mig til at være med på rejsen mod vækst og udvikling – både i Midtjylland og i resten af landet.

Elitetræningscenteret for Energieffektive Teknologier er kommet godt fra start!

Af: Søren Røn, Program Director, Next Step Challenge

Den 1. februar 2017 var 9 forventningsfulde virksomheder mødt op i Esbjerg til Kickoff på Scale-Up Denmark Center for Energieffektive Teknologier, som er én af Region Syddanmarks 5 definerede styrkepositioner. Forud var gået en kort og hektisk screeningsproces. Vi havde screenet 174 virksomheder og modtog 76 ansøgninger. 43 virksomheder blev bedt fremsende yderligere præsentationsmateriale og ud af disse gennemgik 17 virksomheder interviews og skulle fremsende one-page præsentation samt en 5 minutters præsentationsvideo. Alt denne viden blev brugt på vores Selection Day d. 18. januar, hvor vores Selection Board blev præsenteret for virksomheder og udvalgte de stærkeste til at indgå i Scale-Up forløbet.

Vores Selection Board består af Preben Mejer (Radr), Henrik Mentz (iEnergy), Stig Poulsen (Vækstfonden), Niels Münster-Hansen (Cisco), Thomas Helt (Falck Healthcare) og Lisbeth Valther).

Programmet inden for Energieffektive Teknologier har tiltrukket mange spændende innovative virksomheder, der angriber udviklingen på forskellig vis. Der er både virksomheder, der arbejder ud fra et teknologisynspunkt og andre ud fra et mere traditionelt synspunkt, men fælles for alle er, at de kommer med et fokus på at komme med noget nyt til markederne, og dermed udnytte de tendenser, der er i øjeblikket. Det bliver spændende at følge de næste skridt, fortæller Niels Münster-Hansen, Country Manager og Managing Director Cisco Denmark.

Du kan se videoen fra Selection Day med Niels Münster-Hansen lige her: https://www.youtube.com/watch?v=qUF4OKMs7D4

Vi er startet hårdt ud med kickoff og har gennemført 2 camps inden for de første 10 dage. Først havde vi en camp om Lean Canvas /Business model Canvas og uge 6 sluttede vi med 1,5 dags træning i at skabe et High Performance team. Foruden de to camps afholdt alle virksomheder deres første milepælsmøde, hvor et team af ressource personer er samlet rundt om virksomheden, og giver dem sparring på hele deres forretning – fra markedsstrategi, forretningsplan, organisation og til prissætning.

Ressource teamet består af minimum 4 personer: En Program Manager, en Business Expert, en Industry Expert og en Community Mentor. Hver virksomhed har en fast Program Manager til knyttet, der hjælper virksomheden med at holde fokus på den aktivitetsplan, der i teamet er aftalt som virksomheden skal arbejde med i mellem de 5 milepælsmøder. Business Experten’s særlige fokus er på forretningsmodellen og go-to-market strategien. Industry Experten kommer med dyb viden om det specifikke marked/produkt og er fra en stor etableret virksomhed, der ønsker at være tilknyttet programmet for at dele viden, lære og indgå i nye spændende og inspirerende innovationssamarbejder.

Vi har således Industry Experts fra Grundfos, Kamstrup, Solar, Olesen & Jensen, D-I-S, VP Industries, Din Forsyning og naturligvis SE tilknyttet virksomhederne. Endelig har Community Mentoren en rolle som ledelses og organisationssparring. Community Mentoren er en person, der selv er leder af en større virksomhed og har erfaring med at bygge en virksomhed op.

Vi er således kommet rigtig godt fra start og selv om virksomhederne synes det til tider var en hektisk proces, så er alle super glade for at være kommet med og kommet i gang. Alle har oplevet at få rigtig meget værdi ud af kickoff ugerne og i særdeleshed milepælsmøderne bliver taget rigtig godt i mod – både af deltagerne men også af de etablerede virksomheder.

Har vi slet ikke oplevet udfordringer? Jo! Vi har selv knoklet stenhårdt på at få alle vores processer på plads i forbindelse med såvel screening, ansøgningsprocessen og programdesignet, og også i forbindelse med opstarten, men vi føler selv, at vi er lykkedes med det vi vil. Og så har vi måtte erfare, at til forskel fra det tidligere Next Step Challenge, så har vi kun 2 udenlandske virksomheder med i år. Selection Boardet udvalgte 11 virksomheder i alt, men 2 udenlandske virksomheder er desværre sprunget fra grundet et vanskeligt økonomisk perspektiv for Scale-Up Denmark setuppet.

Mindre startup virksomheder har svært ved at afsætte de økonomiske ressourcer, der kræves for at flytte til Danmark at bo og på forhånd vise, at de kan forsørge sig selv. Derudover kommer den langstrakte administrative proces for at få lov til at komme ind i Danmark som founder samt arbejds- og opholdstilladelse. Disse rammer gør desværre, at det er vanskeligt at tiltrække internationale virksomheder i samme grad som under det tidligere Next Step Challenge setup.

Men alt i alt glæder vi os utroligt meget over de 9 spændende virksomheder, som vi har fået startet op i forløb i centeret for Energieffektive Teknologier og ser frem til 5 spændende måneders arbejde med virksomhederne og med økosystemet omkring dem!

Zmartify – 2017 finalist hos center for Energieffektive Teknologier

Fremtidens bolig kan tænke selv 

Hvert år går danske boligejere glip af energibesparelser for ca. 2 mia. DKK., fordi boligen ikke styres optimalt. Med Zmartify bliver din bolig selvstyrende og bruger vejrudsigten og din brug af boligen til at forbedre indeklima og spare energi.

Hvilket problem løser Zmartify?

De nuværende systemer til styring af indeklima er for dårlige til at tilpasse sig til det enkelte hus og for komplicerede at styre.

Et optimalt indeklima forudsætter, at vi hele tiden justerer på ex. varme og ventilation/udluftning. 

»The advance of technology is based on making it fit in so that you don’t really even notice it, so it’s part of your everyday life« – Bill Gates  

Det handler ikke om at få en ny smart app til at styre huset med, men derimod at få teknologien til at styre huset optimalt, uden at du skal gøre noget. 

Hvilken løsning leverer i? 

Vi har lavet en løsning der ikke skal programmeres og styres – men derimod er selv-lærende og bliver klogere jo mere du bruger det. Vi er startet med gulvvarme, hvor vi forbinder den til den eksisterende gulvvarmestyring.  

Den lærer huset at kende (ex. hvor hurtig varmen fungerer og hvor energieffektiv huset er) - kombinerer det med viden omkring vejrudsigten og hvornår husets beboere er hjemme. Herefter er den i stand til både at spare energi og give en bedre komfort.

Vi går til markedet med en strategi om at tilføre værdi til eksisterende produkter - ex. gulvvarme, ventilation, varmepumper. Vi gør det igennem byggefirmaer, direkte og i samarbejde med producenter af de produkter vi tilfører værdi.

Hvilke forventninger har i til Scale-Up Denmark?

Der er 4 klare områder, hvor vi forventer at Scale-Up Denmark programmet kan gøre en forskel for Zmartify; det gælder kompetencer, viden, netværk og stærke samarbejdspartnere.

Besøg Zmartify lige her:

http://zmartify.dk

 

Hvem kan udvikle de næste giganter indenfor Robotteknologi og Oplevelseserhverv?

Nye centre i udbud i SCALE-UP DENMARK regi.

I Danmark mangler vi virksomheder, der vokser sig rigtig store og skaber mange arbejdspladser.

Derfor har de regionale vækstfora sat skub i udviklingen med initiativet Scale-up Denmark i samarbejde med regionerne og Erhvervsstyrelsen.

Scale-up Denmark går ud på at udvælge virksomheder med et stort vækstpotentiale og føre dem igennem et intensivt elitetræningsforløb.

Nu gennemføres der udbud på elitetræningscentre i Region Syddanmark inden for regionens styrkeområder Robotteknologi og Oplevelseserhverv.

De opgaver, der udbydes inden for de to områder, kræver operatører i form af stærke konsortier med national og international erfaring i at gennemføre intensive udviklings- og sparringforløb for virksomheder.

Konsortierne får også ansvar for at sikre stærke faglige netværk omkring deltagervirksomhederne. Netværk som udspringer af eksisterende styrkepositioner i de fem regioner.

Udbuddet efter operatører på områderne Robotteknologi og Oplevelseserhverv, gennemføres af Region Midtjylland. Udbudsmateriale kan findes på Region Midtjyllands hjemmeside http://www.rm.dk/om-os/indkob--medicoteknik/udbud-og-indkob/udbud/aktuelle-udbud/udbud-acceleratorforlob-til-scale-up-denmark---tilbudsfrist-30.03.2017-kl.-1200/

Yderligere information om Scale-up Denmark kan findes her på hjemmesiden

Du kan læse pressemeddelelsen om udbuddet lige her: https://www.regionsyddanmark.dk/wm494517

Qarnot Computing - Cleantech finalist in SCALE-UP DENMARK

Why be a part of one of Scale-Up Denmarks ten elite-centres?

 QARNOT COMPUTING was part of the start-up final in the Next Step Challenge acceleration program in Esbjerg (DK) beginning of 2016.

That permitted us to initiate our company development in Denmark and in the Nordics. Since 2014 we have clients using our Cloud Computing resources and innovative infrastructure of "Digital heaters". We are now in the phase of market development acceleration. Our objective is now to accelerate our market penetration and business success.

The SCALE-UP Denmark permits to assist QARNOT in this process improve our presence and to accelerate our business in the Nordics.

 What does your company expect to gain from it?

QARNOT expects to gain additional market access in Denmark but also in the Nordics as well as make sure that we have the right commercial offer for these markets.

QARNOT provides cloud computing that heats buildings for free. Computing is done in a distributed network of digital heaters that have only micro-processors as heating source. In this way the computing that creates a lot waste heat becomes very green as the heat is used directly where it is needed.

 http://www.qarnot.com

View the product video from Qarnot right here:

https://youtu.be/IjeHKDh5I5g

 

 

Vækstboost – fra startup til scale-up nation

af Tue David Bak formand for SCALE-UP DENMARK

Mange starter ny virksomhed i Danmark. Det er let at starte virksomhed i Danmark, og erhvervsklimaet er godt. I internationale ratings ligger Danmark i top 10 når det gælder konkurrenceevne og forretningsklima.

Det er vigtigt, at mange starter virksomhed. Internationale undersøgelser viser, at det er de unge virksomheder, der i særlig grad driver væksten. I lande som Israel og USA står nyere virksomheder for en stor andel af de nye job som bliver skabt.

Her er det jeg må dryppe lidt malurt i bægeret, for sådan er det ikke i Danmark. Selv om der starter mange nye virksomheder hvert år i Danmark, er det kun et fåtal af dem, der ender med at skabe vækst og mange job. Det billede kan vi ændre. Det gør vi ved at arbejde målrettet for, at vi går fra en startup- til en scale-up nation. Det skal det nye program Scale-up Denmark bidrage mærkbart til.

Højvækstvirksomheder, Gazeller, Unicorns – kært barn har mange navne. Virkeligheden i Danmark er, at vi har haft et fald i antallet af højvækstvirksomheder i perioden 2010-2013. Dertil kommer, at alle danske C20-virksomheder er mindst 30 år gamle, og der er derfor ikke mange unge virksomheder, der driver væksten i Danmark - endnu.

Scale-up Denmark er en vigtig brik

På denne baggrund har statsministeren sidste år sat et mål om, at vi skal have 32 nye virksomheder med 1000 ansatte i 2020.

Scale-up Denmark bliver afgørende for at sikre, at denne målsætning kan blive indfriet. Scale-up Denmark har netop som ambition at skabe en række nye højvækstvirksomheder med udspring i stærke erhvervsmiljøer i hele landet. Kernen i programmet er en 4-6 måneders intensiv træningsperiode, hvor virksomhederne får skræddersyet rådgivning og etablerer kontakt med store virksomheder, kapitalkilder og internationale eksperter.

Der er spidskompetencer inden for det maritime område i Nordjylland. Bioøkonomi og industriel symbiose står stærkt på Sjælland. I Hovedstaden er der IT-virksomheder i verdensklasse og i Syddanmark er energi- og velfærdsteknologi velkendte styrkepositioner. Disse styrkepositioner udgør rygraden i de ti Scale-up Denmark-centre.

De virksomheder, der skal udvikles i de 10 centre, vil både komme fra Danmark og fra udlandet. Fælles for dem vil være en ambition om en brat vækstkurve, en globalt orienteret vækststrategi og erobring af markedsandele.

Fokus på de bedste

Scale-up Denmark er et program for de bedste. Regionerne og vores partnere i Vækstforum, som står bag programmet, er enige om, at vi skal satse stærkere på de bedste og mest perspektivrige virksomheder. Vi er nødt til at have fokus på de områder, hvor vi er bedst, for at vi kan knække kurven med de lave vækstrater blandt iværksættere og mindre virksomheder.

Jeg vil fremhæve følgende kritiske succesfaktorer, for at Scale-up Denmark kan komme i mål:

 • Engagement fra de store virksomheder i vækstmiljøerne. Det kan give scale-up-virksomhederne en første vigtig kunde, som kan fungere som blåstempel, når de skal ud og sælge på de globale markeder

 • Adgang til kapital til at realisere vækstpotentialet i virksomhederne

 • En stærk international dimension

Scale-up Denmark er et stort initiativ, som regionerne finansierer med 120 mio. kr. I tillæg hertil kommer privat medfinansiering.  Der vil være stor opmærksomhed fra omverdenen på, hvordan centrene performer, og hvordan de ambitiøse mål skal indfries. Nu skal de mange gode kræfter have lov til at komme godt fra start. Med disse ord vil jeg ønske alle parterne i Scale-up Denmark held og lykke med det videre arbejde!

 

Det store spring ud i iværksætter land – Tag nu ansvar som virksomhed!

af Niels Duedahl adm. direktør SE

I 2013 søsatte vi i SE det store vækst projekt Next Step Challenge, det var slut med bare at tale om integreret innovation direkte ind i koncernen, nu blev det hverdag og virkelighed.

Hele ideen og konceptets fødsel udsprang af sætningen ”Walk the talk” og ud fra et tydeligt behov for at gøre SE koncernen mere elastisk og fremtids orienteret – alt sammen med ét for øje. At give tilbage til det samfund koncernen er en del af og sikre udvikling og vækst.

”Som stor koncern og direktion har vi et ansvar. Vi skal sprænge døre og siloer og lukke nyt ind, ikke kun ift. medarbejdere, men i høj grad i form af et tæt samspil med iværksættere og smv’er. Det koster måske i timer og ind imellem også i budgettet, men den læring vi har hentet med Next Step Challenge og kommer til at hente fremover i kraft af SCALE-UP DENMARK er guld værd”

Det er absolut ikke envejs kommunikation, for SE gælder det om, at investere både viden og personlige timer i de finalister koncernen har haft indenfor dørene i de seneste tre år. En lang række af koncernens medarbejdere har lagt rigtig mange timer siden begyndelsen i 2013, og det har båret mere og mere frugt med tiden.

”Vi skal! Kortere kan det ikke siges, hvis vi vil have et Danmark i vækst, så er der kun én vej frem og det er involver jer. Smid nu plejer væk, og gå all in på både de helt skæve og de helt skarpe virksomheder og deres ideer. De kommer til at rykke sig meget hurtigere med kvalificeret hjælp fra os etablerede. Og vi får et skud af ny energi og inspiration til fornyelse og egen vej til vækst”.

Det er en udviklingsproces i sig selv at starte et samspil op med andre virksomheder, uanset om det er i fusioner eller som med vores vækstprogram med iværksættere og smv’er.

”Vi har udviklet på spillepladen fra dag et, og der er sket store forandringer ift. konceptet undervejs. Vores engagement ind i virksomhedernes udvikling er vokset i samme tempo som udviklingen af programmet. For der er også læring i hvordan vi skaber de bedste vækstbetingelser for fremtidens virksomheder. Man skal hvor slidt det end er, kunne kravle før man kan gå. Nu er vi i den grad der hvor vi er mere i synk, og det giver bare stor værdi til SE at blive rusket og ruske igen”.

En opfordring herfra giver sig selv – Tag nu springet, vær med til at løfte og skabe en kraftig vækstmotor og de rigtige rammer for udvikling, så vi kan give speede op i DK og trække på al den viden landets store koncerner lægger inde med. ”Jeg bidrager gerne med min tid, overvej det lige – hvem vil ikke gerne have en levende innovations afdeling med løbende saltvandsindsprøjtning fra danske og internationale virksomheder??

 

Nyt fra fællesfunktionen

af Lisbeth Valther, SE Next Step

Velkommen til den første status på Scale-Up Denmark! Vi sætter nu for alvor fokus på at skabe vækstvirksomheder i Danmark!  Samtlige 10 elitetræningscentre er i fuld gang med at screene virksomheder til deltagelse i programmet og allerede på nuværende tidspunkt, er der screenet mere end 718 virksomheder på tværs af centrene. Med et mål om at screene minimum 100 virksomheder pr. center i løbet af det første år – altså 1000 i alt på tværs af centrene - må man sige, at vi er godt i gang!

Flere af centrene har løbende optag af virksomheder og således er 23 virksomheder allerede i gang med træningen fordelt på IKT, Cleantech, Fødevarer, Sundheds- og Velfærdsteknologi, Life-Science og Bioøkonomi. Yderligere 5 virksomheder indenfor ICT starter 1. februar. Af de centre, som starter programmer 1. februar er 16 virksomheder udpeget som mulige deltagere i Smart Industri, 10 er udvalgt i Energieffektive teknologier og 10 i Offshore industri. Det er målet, at hvert center screener mindst 100 virksomheder og træner ca. 10 virksomheder i løbet af 2017.

Scale-Up Denmark begynder at have en aktiv gruppe af følgere online og på sociale medier. Vi har i skrivende stund 305 følgere på Twitter og 117 på LinkedIn. Del gerne med jeres netværk også, så vi ved fælles hjælp kan øge kendskabet! I takt med, at vi begynder at arbejde med virksomheder i programmet, vil vi gradvis øge kommunikationstrykket og sikre, at vi formidler resultaterne. Desuden arbejder vi på en designguide for den visuelle identitet for Scale-Up Denmark og en opdatering af hjemmesiden så vores branding kommer til at stå tydeligere frem.

Vi oplever i fællesfunktionen stor interesse fra de øvrige erhvervsfremmeaktører og konsulenter indenfor forretningsudvikling allerede – næste fokus bliver at dele resultater og gode case-historier fra deltagende virksomheder og deltagende ”erfarne virksomheder”. Vi bliver taget godt imod når vi besøger både SMV’ere og mere erfarne virksomheder – men vi oplever, at ”elitetræning” i forretningssammenhæng er et nyt begreb, som både små og større virksomheder har brug for tid til at forstå. Derfor er det vigtigt nu at få skabt gode erfaringer, som vi kan dele.

Desuden regner vi med, at den nationale kåring af årets Scale-Up Denmark virksomhed, som løber af stablen i efteråret, vil hjælpe med til at skabe øget opmærksomhed om Scale-Up Denmark. Her skal hvert center vælge/udpege den mest værdige deltager fra programmet efteråret 16/foråret 17, som så går videre til den nationale konkurrence i oktober 2017.  Der er således lagt op til en national fejring i højt format! Og vi arbejder hårdt på at finde sponsorer af en præmie til den vindende virksomhed.

Men først er der fokus på forårets træning af de spændende vækstvirksomheder og masser af ny læring og værdifuld erfaring – for både deltagende virksomheder og operatører! God arbejdslyst til alle!